Spring naar inhoud
Mijn TKP

Kleine pensioenen? Wij zijn op tijd klaar

Datum
Auteur
865
Leestijd
3 minuten

Pensioenuitvoerders mogen vanaf dit jaar kleine premievrije pensioenaanspraken niet meer afkopen. Door ze over te dragen naar de pensioenuitvoerder van een nieuwe werkgever, blijven ze behouden voor de deelnemer. En houden ze de oorspronkelijke bestemming: een goede oudedagsvoorziening. Wij zijn voor 1 augustus, zoals gepland, klaar voor deze wetswijziging.

De wet Waardeoverdracht klein pensioen ging op 1 januari van dit jaar in. Dat betekent dat pensioenuitvoerders kleine premievrije pensioenaanspraken tót € 484 dit jaar niet meer mogen afkopen. De ‘heel kleine’ pensioenen, van € 2 of minder bruto per jaar, vervallen aan het pensioenfonds. Op dit moment werken we aan de laatste acceptatietesten in onze systemen, zodat we voor 1 augustus klaar zijn. De NPR-aansluittoets hebben we inmiddels al als eerste succesvol afgerond. Daar zijn we best trots op.

Voortgang van de aanpassingen

Voor de uitvoering van de wet, zorgen we voor de benodigde aanpassingen in onze systemen en processen:

  • De inkomende waardeoverdrachten van kleine pensioenen. De acceptatietest hebben we voor de meeste pensioenfondsen nu goed afgesloten. Dit proces werkt als volgt: wanneer op de speciaal hiervoor geopende bankrekening van een fonds een storting binnenkomt, wordt dit automatisch omgezet naar een aanspraak. Inclusief de bijbehorende registraties.
  • De uitgaande waardeoverdrachten. Het proces is ingericht, we starten nu de acceptatietest.
  • Vervallen van hele kleine pensioenen. Deze aanpassing is klaar – de eerste hele kleine pensioenen zijn inmiddels vervallen.

Aansluittoets

De verplichte aansluittoets van het Nationaal Pensionregister (NPR) hebben wij als eerste uitvoerder succesvol afgerond. Het NPR heeft een belangrijke rol in het proces van de automatische waardeoverdracht en is de spil tussen de pensioenuitvoerders om de automatische overdrachten mogelijk te maken. Alle uitvoerders kunnen bij het NPR vragen of een deelnemer bij een andere pensioenuitvoerder pensioen opbouwt. Pensioenuitvoerders worden ook door het NPR zelf gevraagd of er een dienstverband is.

Goed geregeld

Op 1 augustus gaat bij het NPR de knop om en is automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen ‘live’ voor heel Nederland. Onze succesvol afgeronde toets is dus goed nieuws voor ons en voor onze klanten, de aangesloten pensioenfondsen. Zo weet u dat de inkomende en uitkomende waardeoverdrachten, ook van de kleine en heel kleine pensioenen, bij ons goed geregeld zijn. Eenvoudig en overzichtelijk.

De hoofdlijnen van de wet Waardeoverdracht kleine pensioenen (2018) op een rij:

  • Een pensioenuitvoerder heeft geen recht meer op tussentijdse afkoop van pensioenen onder de afkoopgrens. Dit is nu een recht op automatische waardeoverdracht. De overdragende pensioenuitvoerder zit dus aan het stuur. Iedere pensioenuitvoerder bepaalt zelf of hij gebruikmaakt van het recht op automatische overdracht.
  • De ontvangende pensioenuitvoerder is verplicht om aan een waardeoverdracht klein pensioen mee te werken en mag deze niet weigeren.
  • In 2019 is een klein pensioen een aanspraak tussen €2,01 en de afkoopgrens van €484,09 bruto per jaar. Dit wordt dan niet langer afgekocht, maar gaat over naar de volgende pensioenuitvoerder.
  • Na 5 jaar en 5 vergeefse pogingen om de waarde over te dragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder, mag er alsnog afgekocht worden.
  • Heel kleine pensioenen met een aanspraak van maximaal €2 bruto per jaar vervallen aan het fonds.

Om terug te lezen: eerdere nieuwsberichten

Contact

Heeft u nog vragen? Of kunnen we u ergens bij helpen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.