Spring naar inhoud
Mijn TKP

Nu is hét moment voor de cloud

Datum
Auteur
1369
Leestijd
4 minuten

Deelnemers, werkgevers en fondsbesturen willen pensioengegevens realtime inzien. Of ze nu bellen, mailen of hun Mijn omgeving bekijken. En ze willen zelf aan de knoppen zitten. Want dat soort opties zijn ze nu eenmaal gewend in hun dagelijks leven. Met een serverpark op locatie zijn dit soort nieuwe wensen vaak lastig te realiseren. Het is prettiger innoveren vanuit de cloud.

De pensioensector digitaliseert. Veel uitvoeringsorganisaties – wij ook – creëren chatfuncties en werken achter de schermen aan de inhoudelijke vernieuwing van hun systemen. Alles in het kader van wendbaarheid: de systemen moeten meekunnen met een nieuw stelsel en de vereenvoudiging van regelingen. Maar makkelijk gaat die systeemvernieuwing niet. Wij zien steeds meer collega-uitvoeringsorganisaties aanlopen tegen de beperkingen van een eigen serverpark. De betrokken ICT-afdelingen richten zich op beheer, waardoor er maar weinig tijd is voor innovatie. Een impasse.

Cloud is taboe voorbij

De cloud kan de pensioensector helpen met innoveren. TKP bereidt zich daarom nu voor op de overstap. Zo vindt op termijn alle administratie en communicatie van de aangesloten fondsen plaats in de cloud. Waardoor we deelnemers vernieuwende mogelijkheden aanbieden. Maar de cloud heeft zoveel meer te bieden, zowel voor fondsen als andere partijen. Spannend? Nee hoor. Waar de financiële wereld in het begin nog terughoudend was, is de cloud nu alom geaccepteerd. Zo is het bankwezen al om. Die omslag wordt veroorzaakt door drie factoren:

  • Cloud is veiliger dan ooit

Net als voor ons allemaal, is veiligheid een kritische succesfactor voor aanbieders van clouddiensten. Door hun schaalgrootte zijn Google, Amazon en Microsoft echter in staat om security effectiever te organiseren. Met grotere budgetten. En met gespecialiseerde en ervaren data- en securityexperts. Waardoor cloudbeveiliging state-of-the-art is en elke dag beter wordt. Veiliger dan een individuele organisatie met eigen servers en eigen security-personeel voor elkaar krijgt.

  • Flexibiliteit is de standaard

De cloud biedt steeds meer professionele keuzes. Zo overweegt elke organisatie die een dienst in de cloud onderbrengt standaard een exit-strategie, een plan B. Komen de diensten bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk, dan ligt er een alternatief klaar voor als de Brexit onvoordelig uitvalt. En ze kunnen zelfs nog een plan C overwegen, want er ontstaan voortdurend nieuwe mogelijkheden. Dat maakt een organisatie wendbaarder dan wanneer ze werkt met een eigen serverpark.

  • Cloud maakt ruimte voor innovatie

Eerlijk is eerlijk: beheer van het serverpark en onderhoud aan callcenter-software – om maar iets te noemen – zijn geen specialismen van een zakenbank of pensioenuitvoerder. Door die diensten in te kopen uit de cloud, focust de hele organisatie meer op haar kernactiviteit. Daardoor krijgt ook de ICT-afdeling haar handen vrij om bij te dragen aan de zo gewenste productinnovatie.

Hét moment om over te stappen

Onze sector begint aan de digitale transformatie – processen worden geautomatiseerd en klanten kiezen hun eigen communicatiekanalen. Samen willen we deelnemers hernieuwd vertrouwen geven en meer betrekken bij hun pensioen. TKP gelooft dat de cloud van grote waarde is. Het stelt de sector in staat de gewenste innovaties te realiseren, en tegelijk de veiligheid te vergroten. Daar profiteren we allemaal van.

Overwegingen

  • De cloud biedt standaard software. Voor elk bedrijfsproces wordt de best passende software gezocht. Dat is meteen een kans om de werkprocessen aan te scherpen. Zodat en passant bijvoorbeeld de veiligheid verbetert.
  • Werken in de cloud vraagt andere expertise van de ICT-afdeling. Meer gericht op de strategische inzet van technologie. Naast een cloud-architect en een ontwikkelaar zijn ook commerciële denkers nodig, die zien hoe ICT-toepassingen van waarde zijn voor de business.
  • Schoenmakers blijven bij hun leest. Pensioenfondsen hoeven dus niet zelf ontwikkelaar te worden van allerlei nieuwe apps voor deelnemers. Samenwerken met gespecialiseerde partners volstaat.